4/4b4bOSCbkvm8-wHKv-pT-FMIO_Hvir9AbDuJcYUrqrg 4/XQEFe_EXrWndOR6KQZ1y_PSpeDYqX4n7KduIsfivmTM <

OKUL TARİHİMİZ

 

       Öğrencilik yıllarından itibaren öğrenci hareketi lideri olarak misyon üstlenen, Milli düşünen, Türkçenin daha yaygın bir şekilde kullanılması, yerli malına gerekli önemin verilmesi gibi amaçlarla miting ve gösterilerin yapılmasına öncülük eden. İstiklal Marşı çalınırken ayağa kalkılması, 18 Martın Çanakkale Şehitleri günü olarak anılması gibi gelenekleri başlatan zamanın Milli Eğitim Bakanı Tevfik İLERİ Eğitim sisteminde köklü değişiklikleri hedef alan icraatleri doğrultusunda ülke kalkınmasında büyük öneme haiz olan ve kendisinden önceki hükümet döneminde kapatılmış Köy Enstitülerinin eğitim sistemini yeniden düzenleme yaparak öğretmen okullarıyla birleştirmek suretiyle dahil edilmesini sağladı. Atatürk üniversitesi ve Orta Doğu Teknik  üniversitelerinin açılışını gerçekleştirdi. Uzun yıllardan beri ortaokul ve liselerimizin dondurulmuş ve hayati olmayan müfredat programları yerine öğrencilerin yaşamlarında gerekli ülke gerçekleriyle birebir örtüşen, bilgi ve becerileri kazandıracak, öğrencilerin yeteneklerini ve özgüvenlerini geliştirecek uygun müfredat programlarına gereksinim vardı. Bu amaçla Eğitimde kendini kanıtlamış okullardan seçilen başarılı öğretmenler Amerika ve Avrupa’da orta dereceli okullarda verilen eğitim programı ve müfredatı incelemek, gözlem ve araştırmalarda bulunmak amacıyla görevlendirildi.

         Yurt dışında derinlemesine etüd ve tetkiklerde bulunan eğitimcilerin rapor ve önerileri baz alınmak suretiyle Öğrencilerin içinde yaşadığı toplumda ; Akademisyen, Veli, her türlü meslek erbabı, sanayici, zanaatkar,eğitimcilerin de görüşleri alınmış, çeşitli kurum ve fakültelerle temas edilmiş; öğrencinin ihtiyaçları, değişen ve gelişen toplumun istekleri ve Milli Eğitim´in amaçları göz önünde tutulmak suretiyle. Öğrencilerin zihin ve bedeni gelişimi, bireysel faktörler dikkate alınarak onlara başarı sağlayacak bir program düzenlenmiş ve Bakanlığın onayından sonra bu programın denenmesi maksadıyla 1955 yılında kurulan Ankara Bahçelievler Lisesinde 1956 – 1957 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır.

        Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlayan  ve daha sonra tüm okullara zorunlu ders olarak okutulacak olan , öğrencilerin el becerilerini geliştirmeye yönelik İş ve Teknik, resim-iş ders programları yine aynı yıllarda okulumuzda öğretmenlik yapan, 2000 yılında yayınlanan Cumhuriyete Işık Veren Öğretmenler albümünde yerini alan sanat eğitimcisi, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi anasanat Dalı Yazı Dersleri Öğretim Üyesi, Hüseyin KILIÇKAN tarafından hazırlandı .

        Artık adı Bahçelievler Deneme Lisesi olan okulumuz civar liselerde başarı düzeyi bu müfredata uyabilecek seçme öğrencileri de ara sınıflardan bünyesine dahil etmiş akabinde 1960 – 1961 yılında ilk mezunlarını vermiştir.

       Müfredatın İlköğretim temeli de Ulubatlı Hasan İlkokulu ve Alparslan ilkokulu üzerine kurulmuş, diğer okullardan farklı olarak Deneme Lisesi müfredatına uygun olarak verilen eğitim programından mezun olmuş öğrenciler Deneme Lisesinin 6 yıllık eğitim programının birinci basamağına dahil edilmiştir. Bu silsile dışında ara sınıflardan hiçbir surette öğrenci kabul etmeyen Deneme Lisesi 1974-1975 öğretim yılı başında orta kısım müfredatının diğer ortaokullarla birleştirilmiş olması,  1921 sayılı Tebliğler Dergisi´nde yayınlanan sınıf geçme, sınav yönetmeliğindeki esaslara bağlanması, 1978 li yılların başından itibaren  de çeşitli vesilelerle ara sınıflardan öğrenci kabul edilmesi okulun eğitim sisteminde efsane yaratan başarı tablosunun yavaş yavaş azalan yönde bir ivme kazanmasına neden olmuştur.

        1974 -1975 öğretim yılı başında modern fen programları uygulamasına ilaveten 9. Milli Eğitim Şura kararlarında öngörülen ders geçme ve kredi düzeni uygulamasına da başlanmıştır. (1937 sayılı Tebliğler Dergisi). Daha sonra 1979-1980 öğretim yılından itibaren ders geçme ve kredi düzeni kademeli olarak kaldırılmıştır.

        Öğrencilerinin iş ve teknik, ev işi, el işi, daktilo, Muhasebe, tiyatro ve spor konusunda da dörtdörtlük yetişmesini temin eden Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi Özellikle Basketbol branşında senelerce Milli takıma altyapı oluşturan sporcuların yetişmesine vesile olan Şampiyon takımlar çıkarmış bir okuldur. Okulumuzdan Yetişen ve Türkiye’ye yön veren Siyaset, Spor, Sanat, Bilim Adamı ve Bürokrat olarak ünlülerimizi ilgili linklerde bulabilirsiniz.       

       Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Lisesi statüsü kazandırılmak suretiyle eski ihtişamlı haline döndürülmeye çalışılan okulumuzun  efsane öğretmen kadrosu senelerce branşlarında söz sahibi olmuş ve tüm ülkenin uzun yıllar kullandığı ders kitaplarının müellifleri olan ;  Cebir ve Hesap Kitabının yazarı Enver Taşdemiroğlu – Matematik,   Sosyoloji Ders Kitaplarının yazarı Ekrem Altay Sosyoloji , Osmanlı Araştırmaları Dergisi’nin kurucusu, Türk-Ermeni ilişkilerine ilişkin araştırmaları ile tanınan ,Türk tarih akademisyeni, tarih öğretmeni. Prof. Dr. Hasan Nejat Göyünç Tarih, Resim, yazı ve bezeme sanatı alanında hazırladığı birçok yardımcı ve kaynak ders kitabı, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca tüm okullara tavsiye edilen Hüseyin KILIÇKAN -İş ve Teknik,  Düriye Köprülü – Kimya, Basri Gürkan –  Beden Eğitimi, Yıldız  Uğurtaş, Ali Rıza İmer, Lütfullah Sami Akalın, Fazıl Bengin, A. Kemal Özinönü,  Nermin Karcıoğlu, öğretmenlerimizin  şahıslarında okulumuzda mesai harcamış öğrenci yetiştirmiş bütün Öğretmenlerimize sevgi saygı ve minnetlerimizi sunuyor hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler , ahirete intikal edenlere rahmet diliyoruz